Regelmatig sporten en bewegen komt zowel ons brein als ons lichaam ten goede.  Een overzicht:

HERSENEN : Door in beweging te komen neemt de bloedtoevoer naar de hersenschors toe, waardoor bloedvaatjes zich uitbreiden en hersenweefsel extra zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Het eiwit BDNF komt vrij in het brein, wat de zenuwcellen in stand houdt.

HART : Van duursport, zoals stevig wandelen, wielrennen en hardlopen, is het bekend dat het de bloeddruk en hartslag in rust verlaagt.  Deze aanpassingen verkleinen het risico om een hartziekte te ontwikkelen.

SPIEREN : Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten die continu aangemaakt en vervangen worden.  Bewegen stimuleert de aanmaak ervan.  Bij inactiviteit raakt de balans zoek: je spieren verzwakken.

BLOEDVATEN : Door lichaamsbeweging neemt de hoeveelheid vetzuren in het bloed af.  Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid LDL-deeltjes: het 'slechte'cholesterol.  Beide anpassingen verkleinen het risico op dichtslibbende slagaders.

VETWEEFSEL : De relatie tussen lichaamsbeweging en gewichtsverlies is ingewikkeld.  Door enkel wat meer te sporten raak je niet snel vet kwijt.  Om je verpercentage te verlagen is het vooral van belang minder of gezonder te eten.

AFWEERSYSTEEM : Regelmatig sporten en bewegen boost onze afweer.  De cellen uit het afweersysteem reageren dan beter op ziekteverwekkers.  Actievelingen hebben minder kans op bacteriele en virusinfecties.

HORMOONHUISHOUDING : Beweging kan diabetes type 2 voorkomen en zelfs omkeren.  Door inactiviteit nemen weefsels minder goed glucose op uit het bloed.  Als de suikerspiegel jarenlang te hoog is, kan dat bloedvaten en zenuwen beschadigen.

BOTTEN : We houden onze botmasse in stand door er gewicht op te zetten, bijvoorbeeld door te dansen of zware dingen op te tillen.  Inspanning verkleint het risico op botontkalking.  Inactiviteit vergraat dan weer het risico op botbreuken.

WATER

We willen vragen aan alle leden aan om altijd een drinkbus met water mee te nemen naar de trainingen en wedstrijden.

  • Water drinken is heel belangrijk voor / tijdens en na het sporten!
  • Vermijden dat de leden naar de kleedkamers of drinkkraan moeten om te gaan drinken en zo de training onderbreken.
  • Plastiek afval vermijden. 

We willen ook het consumeren van energiedranken (Aquarius / AA drink / ..) afraden bij de jeugd. Deze dranken zijn (nog) niet nodig en hebben vaak een negatief effect wegens te veel suikers.   Sportdranken zijn nuttig tijdens de inspanning wanneer men minstens 1 uur intensief sport. Tijdens minder lange en matig intense sportprestaties is water voldoende. 

 

# VOEDING

Alhoewel we geen TopSport club zijn kunnen we ten sterkste aanraden om ook aandacht te besteden aan de voeding.  Net zoals op de scholen willen we de jeugd bewuster maken van wat de impact (positief en negatief) kan zijn van voeding.

Meer info of (sport)voeding kan je vinden op :

https://cjsm.be/gezondsporten/themas/sportvoeding/gezonde-basisvoeding/de-actieve-voedingsdriehoek

 

# PREVENTIE

Als sportclub is het onze plicht om de jeugd te sensibiliseren omtrent alcohol- en drugspreventie.   Via sportwijs.be kom je meer te weten over de negatieve impact van alcohol-tabak-drugs.   Ieder lid van VTT heeft de taak om het goede voorbeeld te geven binnen en buiten de club!

Om de daad bij het woord te voeren hebben we ons als club ook geengageerd om deel te nemen aan SPORTIVOS.

http://www.vad.be/artikels/detail/sportivos-over-alcohol-en-drugs-in-de-sportclub 

BELANGRIJKE WIJZIGING voor  SPELERS/SPEELSTERS bij VOLLEY VLAANDEREN

Leden die zich nu voor de eerste maal bij Volley Vlaanderen aansluiten moeten een medisch onderzoek ondergaan zowel in het jaar dat ze 14 EN in het jaar dat ze 18 zijn. De leden zullen hiervoor een mail krijgen komende van Volley Vlaanderen met meer info. Ze zullen op controle moeten gaan bij een (sport)arts waar er onder meer een ECG zal worden genomen.

De medische validatie is een must om te mogen deelnemen aan de competitie- & bekerwedstrijden van het lopend seizoen.

v04-06-2024

Met medewerking van
Inschrijven
Inschrijven bij Volley Thor Tervuren
07/05/2018
Inschrijven bij BeachVolley Thor Tervuren
31/05/2021
Inschrijven bij Volley Vlaanderen, Indoor - Beach -- Niet-speler
06/08/2019
Medische Keuring
06/08/2019
Volleyscores
Verjaardagen
18/06
Nadine Vancorenland
22/06
Lio Guldentops
23/06
Ann Deherdt
24/06
Dennis Vankerckhoven
25/06
Jonathan De Plecker
Kalender

© 2019, website powered by Twizzit.com